Ranking 12-letnich whisky pokazuje, które destylarnie i regiony produkują najsmaczniejsze whisky w tej kategorii wiekowej. Przeanalizowaliśmy dziesiątki 12-letnich whisky z całego świata, porównując ich smak, aromat i jakość. W tym artykule podpowiemy Ci, na które butelki warto zwrócić uwagę, a których raczej unikać.
Kluczowe wnioski:- Najlepsze oceny zdobywają whisky z wysp Islay i Jura.
- Wyróżniają się destylarnie: Lagavulin, Laphroaig i Ardbeg z Islay oraz Isle of Jura.
- 12-letnie single malty z regionu Speyside są zazwyczaj łagodne i kremowe.
- Najpopularniejsze blendy 12-letnie to Johnnie Walker Black Label i Chivas Regal 12 YO.
- Jakość i smak whisky bardzo zależy też od beczki, w której leżakowała.
Najlepsze 12-letnie single malt
Whisky 12 letnia ranking pokazuje, że wśród najwyżej ocenianych 12-letnich single maltów dominują szkockie destylarnie z wysp Islay i Jura. Wyróżniają się zwłaszcza Lagavulin 12, Laphroaig 12 i Ardbeg 12 z Islay oraz Isle of Jura 12.
Te torfowe single malty zachwycają bogactwem smaku i aromatu. W ustach roztaczają nutę dymu, wędzonego mięsa, soli morskiej i przypraw. Dla wielu są wzorcowym przykładem prawdziwej szkockiej whisky.
Oczywiście oprócz wyspiarskich destylarni, także speyside’y i single malty z Highland mają w swojej ofercie świetne 12-latki. Jednak to właśnie te z Islay i Jury najczęściej zdobywają najwyższe noty i uznanie koneserów.
Najlepsze speyside 12 yo
W regionie Speyside warto zwrócić uwagę zwłaszcza na 12-letnie single malty z Glenfiddich, The Balvenie i The Glenlivet. Są one zazwyczaj bardziej łagodne, a nawet kremowe i miodowe w smaku niż ostrzejsze whisky z wysp.
The Balvenie 12 DoubleWood łączy dojrzewanie w beczkach po bourbonie i sherry, dzięki czemu whisky nabiera słodkich nut moreli i rodzynek. Z kolei Glenfiddich 12 przyciąga aromatem gruszki, wanilii i dębu.
Które destylarnie produkują najlepsze 12-letnie whisky
Oprócz wymienionych wcześniej Lagavulina, Laphroaiga i Ardbega, do czołówki najlepszych 12-letnich whisky zaliczają się również:
- Caol Ila 12 - delikatna, wytrawna, z nutą wędzonego śledzia i dymu torfowego
- Talisker 12 - aromatyczna, korzenna, z dymem i solą morską
- Cragganmore 12 - kremowa, ziołowa, z nutą kwiatów i miodu
Wśród 12-letnich blendów warto wymienić przede wszystkim popularne Johnnie Walker Black Label i Chivas Regal 12 YO. Łączą w sobie smak kilkudziesięciu szkockich whisky, tworząc zrównoważoną kompozycję nadającą się zarówno do picia „na czysto”, jak i w eleganckich koktajlach.
Ranking smaku 12-letnich whisky z Islay
W rankingach 12-letnich whisky z regionu Islay od lat dominują:
1. Lagavulin 12 | 2. Laphroaig 12 |
3. Ardbeg 12 | 4. Caol Ila 12 |
Ze względu na specyficzny, torfowo-dymiasty charakter Islay, mogą one nie przypaść do gustu osobom dopiero rozpoczynającym swoją przygodę ze szkocką. Jednak dla większości doświadczonych koneserów, to właśnie one są prawdziwą esencją i kwintesencją tego, czym powinna być single malt whisky.
Lagavulin 12 łączy intensywny aromat torfowego dymu i morskiej soli z nutami suszonych owoców i przypraw. Laphroaig 12 zachwyca bogactwem smaku - w ustach roztacza się eksplozja dymu, wędzonego mięsa, jodu i pieprzu.
Najlepsze 12-letnie whisky z wyspy Jura
Nieco łagodniejszą, choć równie wyśmienitą alternatywą dla mocnych, torfowych Islay są single malty z sąsiedniej wyspy Jura.
Wśród nich bezkonkurencyjne jest Jura 12, uznawane przez wielu ekspertów i koneserów za jedną z najsmaczniejszych 12-letnich whisky.
W aromacie można wyczuć słodkie przyprawy, wanilię, dym torfowy i świeże zioła. Smak rozwija nutę miodu, rodzynek i karmelu, przeplatanych z delikatnym posmakiem dymu i dębu. Jura 12 to prawdziwie wyśmienita równowaga słodyczy i głębi smaku.
12-letnie blendy zbożowe z najlepszymi ocenami
W kategorii 12-letnich blendów zbożowych, najlepsze oceny zdobywają:
- Johnnie Walker Black Label
- Chivas Regal 12 YO
- Ballantine’s 12
- Grant’s 12 Year Old
Są to sprawdzone, klasyczne blendy o ugruntowanej marce i jakości. Łączą w sobie dziesiątki szkockich whisky, tworząc zbalansowany, gładki i bogaty profil smakowo-zapachowy.
Johnnie Walker Black Label to połączenie single maltów i ziarnistych blendów, leżakowanych co najmniej 12 lat. Roztacza aromat dębu, wanilii i cytrusów. Chivas Regal 12 Year Old zachwyca natomiast nutą dojrzałych owoców, pralinek i przypraw.
Najpopularniejsze 12-letnie whisky z Regionu Speyside
W regionie Speyside powstaje ponad połowa szkockiej whisky, stąd wybór 12-letnich single maltów jest tu ogromny. Do najbardziej znanych i najwyżej ocenianych należą:
The Glenlivet 12 - jasna, aksamitna, owocowa, z nutą wanilii i ciasta owsianego
The Macallan 12 Sherry Oak - bogata, kremowa, z aromatem suszonych owoców
Aberlour 12 - słodka, miodowa, z posmakiem rodzynek w czekoladzie
Glenfiddich 12 - łagodna, delikatnie dymna, z nutą gruszki i wanilii
Są to single malty nieco łagodniejsze i słodsze niż te z wysp. Ale ich gładki, owocowo-kremowy charakter również ma wielu zwolenników. W końcu o upodobaniach się nie dyskutuje!
Podsumowanie
Ranking najlepszych 12-letnich whisky pokazuje, że do ścisłej czołówki zaliczają się przede wszystkim single malty z regionów Islay i Island. Wyróżniają się Lagavulin 12, Laphroaig 12, Ardbeg 12 oraz Isle of Jura 12. Ich torfowy, dymiasty charakter jest prawdziwą esencją szkockiej whisky.
W regionie Speyside doskonałe 12-latki produkują m.in. Glenfiddich, Aberlour czy The Macallan. Ich atutem jest owocowość, kremowość i łagodny smak. Natomiast w kategorii blendów cenione są zwłaszcza Johnnie Walker Black Label i Chivas Regal 12 YO.
Przy wyborze najsmaczniejszej whisky należy kierować się przede wszystkim własnymi upodobaniami smakowymi. Jedni preferują mocne, torfowe single malty, inni sięgają po łagodniejsze i słodsze whisky ze Speyside. Ostatecznie to koneserzy wybierają ulubione whisky 12 letnie spośród bogatej palety szkockich destylarni.
Mamy nadzieję, że przedstawiony ranking najlepszych 12-letnich szkockich whisky pomoże Państwu wybrać tę jedyną, idealnie trafiającą w Wasze gusty. Zapraszamy do degustacji i własnych eksploracji fascynującego świata single maltów!